A mátészalkai Zenebarátok Kórusa 2022 július 1-én Brassóba utazott, hogy részt vegyen a Brassói Magyar Dalárda által szervezett, a Romániai Magyar Dalszövetség megalakulása 100. évfordulójának megünneplésén.

A Romániai Magyar Dalosszövetség 1920. november 13-án alakult meg 28 erdélyi kórus közös akaratával, Brassóban. A 2021-ben tervezett jubileumi ünnepségre a pandémia miatt 1 évet kellett várni, melyre 2022. július 2-án került sor Brassóban. A centenáriumi ünnepség szervezését a 159 éve működő Brassói Magyar Dalárda vállalta Dr. Ambrus Károly elnök vezetésével.

A rendezvényre 2.-án sz a brassói Belvárosi Református templomban került sor, ahol 6 kórus lépett fel. A helyi- és meghívott kórusok mellett anyaországi kórusként az Ábel Alapítvány támogatásával a mátészalkai Zenebarátok Kórusa vehetett részt, utazhatott el erre a felemelő jubileumi ünnepségre.

Mikulics Eszter kórustag a Zenebarátok Kórusa bemutatását célzó képes összeállítást szerkesztett.

A Kórus 25 fővel képviselte az anyaországot és szűkebb hazáját, Mátészalkát. Műsorukban a jubileumát ünneplő Dalosszövetséget köszöntötték, melyben többek között magyar zeneszerzők művei, hála-énekei szólaltak meg. A Kórus előadásáról nagy elismeréssel szóltak vendéglátók. Az ünnepség zárásaként a Brassói Magyar Dalárda „Jelige”-je csendült fel a fellépő kórusok összkari előadásában.

A „Jelige” szövege így szól: „Bölcsőnktől a koporsónkig, míg a sír el nem takar, szívből jöjjön, szívhez szóljon ajkunkon a magyar dal!” Kopjafát és emléktáblát is állítottak, melyet a mátészalkaiak is megkoszorúztak. Hogy mennyire fontos a kint élő magyaroknak az éneklés, azt a zászlójukra hímzett mondat is jelzi: „Dalában érez a nemzet.” Az ünnepséget gazdagon terített asztal, szívből jövő szeretetvendégség zárta. Ezt követően Brassó belvárosával ismerkedett a kórus, mely során a mély történelmi ismeretekkel rendelkező Nádudvary György kalauzolta a vendégeket.

3.-án vasárnap a Brassó Belvárosi Szent Péter és Pál római katolikus székesegyházban közreműködött a Kórus a 11 órakor kezdődő szentmisén. A szentmisére érkező hívekkel és érdeklődőkkel megtelt csodálatos akusztikájú templomban felemelő volt énekelni, csak úgy szárnyalt az ének! Kórus karnagyának ezt a lehetőséget! Ezt követően a Brassói Református Gyülekezet imaházába hívták a mátészalkaikat. A rendezvény fővédnöke N.t. KASSAY GÉZA, a Brassó-belvárosi Református Gyülekezet lelkipásztora volt.

A Zenebarátok Kórusának a szállása a Brassóhoz közeli Tatrangon volt, gyönyörű környezetben.

A délelőtti éneklés után indult haza a kórus, melyről így emlékeznek:

„Köszönjük szépen a meghívást és a szíves vendéglátást a brassóiaknak! Az elválás nagyon nehezen ment. Énekszóval, barátsággal köszöntük meg vendéglátóinknak a sok-sok figyelmességet, kedvességet! Ott tartózkodásunk ideje alatt mindvégig igyekeztek minél többet bemutatni nekünk Brassóból, ahol kórusunk tagjai közül a legtöbben először jártunk.

A Brassóban élő magyar közösségnek szívből gratulálunk a hitükhöz, céltudatos tevékenységükhöz, mely szerint „Hisszük, hogy van magyar jövő Brassóban!”

Hálatelt szívvel köszönjük meg Támogatóinknak a nagylelkű felajánlásokat, a Szervezőknek pedig ezt az igazi élményt nyújtó alkalmat, közös ünneplést!"

A Brassó belvárosi Főtéren

Pocsai Vince munkája

a hátoldalon Pappné Szabó Angéla írásával

A jubileumi ünnepségen énekel a mátészalkai Zenebarátok Kórusa

A Brassói Magyar Dalárda képviselője büszkén lengeti a 2017-ben szépen felújított díszzászlót, melyet restaurálás után Budapesten vehettek át az Országházban Kövér László házelnöktől. A súlyosan megrongálódott zászlót az Ábel Alapítvány restauráltatta.